Favourites: food shopping


Onlangs las ik op de blog van Annemerel.com een artikel waarin zij uitlegde hoe ze op de meest efficiënte wijze haar boodschappen deed, namelijk: steeds hetzelfde kopen, op voorhand een lijstje maken, NIET naar andere producten kijken en de zelfscan gebruiken.
Hoewel ik mij meestal in Annemerel herken, heb ik nu toch alvast één iets gevonden waarin we absoluut 100% verschillend zijn: ik HOU van boodschappen doen. Meer zelfs, ik zou het een hobby durven noemen. 
 (Uiteindelijk is boodschappen doen een vorm van shoppen, toch?)
 
Boodschappenlijstjes maak ik zelden (tenzij ik een groot feest/etentje geef, dan haalt de planner in mij de bovenhand - to be continued). Ik vind het geweldig om gewoon "à l'improviste" naar de supermarkt te gaan, daar alle rekken af te schuimen en op dat moment te beslissen wat ik ga eten. Het helpt dat één van mijn andere hobby's koken is (also to be continued), zodat ik altijd wel inspiratie heb en niet noodgedwongen toevlucht moet zoeken tot recepten of 'veilige maaltijden' (lees: gerechten die ik al ettelijke keren gemaakt heb en waarvan ik weet dat ze niet mislukken).
 
Een maand geleden ben ik verhuisd en alsof het zo moest zijn, is de LIDL letterlijk mijn buur geworden. Hemel op aarde. (Ik zweer je trouwens dat dit niet heeft meegespeeld in de keuze van mijn appartement, al had het zeker wel gekund).
 
Er wordt gezegd dat een goede buur beter is dan een verre vriend. Wijze raad mag nooit genegeerd worden en zo komt het dat de LIDL en ik ondertussen de beste buren geworden zijn en ik er al veel uren gesleten heb.
 
(Sidenote: toen de eerste Albert Heijn in mijn stad geopend werd, ben ik samen met mijn zus 'op ontdekkingstocht' gegaan, hoewel we in principe niks nodig hadden. Ik zei het toch? Het is een hobby! - die blijkbaar in de familie zit -  of toch niet helemaal, want mijn mama haat boodschappen doen (sidenote 2: omdat ze het zo haat, doet ze het altijd snelsnel, waardoor ze elke keer iets vergeet en uiteindelijk toch bijna elke dag moet gaan. Poor mommy))
 
Deze uit de hand gelopen hobby heeft heel wat voordelen, maar helaas ook enkele nadelen. Omdat het beter is te beginnen met slecht nieuws, als eerste de nadelen:
 
- ik geef veel meer geld uit dan nodig
- ik laat me steeds verleiden tot etenswaren die ik niet 'nodig' heb 
- heel soms moet ik iets weggooien omdat de houdbaarheidsdatum overschreden is én het niet meer fris ruikt (ik ga nooit enkel af op de houdbaarheidsdatum: ruiken is the key - schimmel is ook niet ok overigens)
- mijn frigo puilt uit en ik heb te weinig voorraadruimte, waardoor ik mijn voorraad op de meest gekke plekken bewaar (en dan vervolgens vergeet waar ik het gelegd heb) 
- ik eet alles op 
 
En dan uiteraard de voordelen:
 
- ik heb veel variatie om te improviseren wat ik wil koken en om nieuwe gerechtjes te bedenken en uit te proberen
- ik ben flexibel om te kiezen waar ik op dat moment zin in heb
- ik kan altijd gezond eten want er ligt standaard fruit en groenten in mijn koelkast
- ik kan een sneeuwstorm enkele weken overleven en ik zal ook overleven wanneer de winkels onverwachts zouden sluiten en er nergens meer voedsel te vinden zou zijn (mijn hele familie en vriendenkring zou ook kunnen overleven op mijn voorraad, dat terzijde)
- ik kan onverwachtse gasten àltijd - maar dan ook àltijd - iets aanbieden (Een wijntje, een pintje en de nodige hapjes).
 
En dan ten slotte nog één iets waarvan ik twijfel of het een voordeel en/of een nadeel is: ik kan elke keer na mijn werk voor mezelf 'een aperitiefke maken omdat het kan'. Heerlijk na een lange werkdag een paar aperitiefhapjes eten met een bodempje wijn tijdens het koken: ik zou het me niet anders kunnen voorstellen. Maar of dat nu zo goed en gezond is?! Misschien moet ik het afleren?
 
...
 

 

Of niet!

Commentaar schrijven

Commentaren: 0